37. dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana v OstrověNa 37. Dětském filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana v Ostrově se ve dnech 11. – 14. října 2005 utká devět titulů – tři filmy a šest televizních projekcí. Nejen mladí diváci se mohou těšit na film režiséra Iva Trajkova Velká voda, odehrávající se v Jugoslávii ve dvou časových rovinách. Slovenský film režisérky Kataríny Šulajové O dvě slabiky pozadu již získal Cenu diváka na MFF v Bratislavě a Cenu ministra kultury na MFFDM ve Zlíně. Bude bezesporu silným konkurentem pro film režiséra Karla Janáka Snowborďáci, který asi již nemusíme blíže představovat. V pozadí rozhodně nezůstávají televizní filmy, kterých je v současné době přihlášeno šest – Poklad na Sovím hrádku, To vánoční šturmování aneb Pokoj lidem dobré vůle, Balíci, v premiéře uvedená pohádka Trampoty vodníka Jakoubka, Voděnka a Prsten krále řeky. Tyto televizní filmy vznikly v České televizi Praha a Brno.

    Příběh o uplakaném velbloudoviNesoutěžně bude divákům promítnut Příběh o uplakaném velbloudovi, který patří mezi nejpříjemnější překvapení ve světové kinematografii posledních let a byl oceněn i na MFF Karlovy Vary. Dalším nesoutěžním snímkem je film Napola, který diváky zavede do období nacistické říše. Film Bibi Blocksberg: Tajemství modrých sov, nás seznámí s malou čarodějnicí, která se ocitne v prázdninové škole pro neposlušné žáky. Při odpolední kávičce představí osobně režisér Zdeněk Zelenka v premiéře dvě televizní komedie Milovníci a Loupežníci. Své místo si v programu festivalu našly dokumenty z dílny ostrovské kabelové televize a Studia Augusta. Blok dokumentů zahájí z Kroniky města zapůjčený film z roku 1931, ve kterém jsou unikátní záběry z oslav 600. výročí založení Ostrova. Pro nejmenší diváky budou promítána pásma večerníčků z České televize a pohádky ze Studia Bratři v triku, které v letošním roce slaví 60 let své existence.

    Ostrovský festival bude letos ve znamení pohádek a hradůTématem letošního festivalu je „Filmové putování po hradech a zámcích“. Proto bude divákům promítnuto celkem třináct filmů, které byly natáčeny na devatenácti českých a moravských památkách. Mezi nimi bude například Křížová trojka, Jára Cimrman ležící, spící, Čarovné dědictví, Pyšná princezna, Lotrando a Zubejda nebo Nesmrtelná teta. V současné době jsou v plném proudu letní soutěže o digitální fotoaparáty a další ceny. Hrací karty, na které sbírají návštěvníci památek razítka, musí být odeslány nejpozději 30. září 2005. Hrací karty jsou k dispozici na vybraných památkách a v informačních centrech.

    Na internetových stránkách www.festivalostrov.cz probíhá od začátku prázdnin anketa „Nejoblíbenější film tématické přehlídky“. V loňském roce vyhrál v této anketě film režisérky Věry Plívové-Šimkové Páni kluci. Na stránkách jsou nejen informace o všech promítaných filmech, ale i informace o dalších soutěžích.

    Autor