Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy udělilo záštitu 7. ročníku soutěže Zlatý oříšek 2005. Laureátem Zlatého oříšku se může stát každý chlapec nebo děvče od 6 do 15 let, kteří v daném roce vytvoří nebo učiní něco mimořádného v kterémkoliv oboru. Soutěž Zlatý oříšek nemá kategorie. Záměrně se tak vedle sebe staví úspěšné děti z nejrůznějších oborů: ze sportu, umění, ekologie, mineralogie, chovatelství atd. Občas je veřejnost informována o nadaných dětech v uměleckých nebo sportovních kategoriích, ale kdo by se bez Zlatého oříšku dozvěděl například o holčičce, která vybudovala vlastní malou farmu koz a umí sama vyrobit sýr? Nebo o chlapci, který pomohl své škole získat sponzorský dar 60 tisíc korun, o schopném ekologovi nebo včelaři? Právě taková pestrost oborů dává soutěži Zlatý oříšek svůj půvab. Dítě nemusí mít samé jedničky, ale může dostat nápad na projekt, který někomu nebo něčemu pomůže – jako například dívenka, která léta pomáhá postiženým lidem. Jsou děti, které by jinak vůbec být oceněny nemohly, protože pro jejich činnost žádná soutěž není.

    Desetičlenná porota složená z různých odborníků už sedmým rokem detailně posuzuje všechny přihlášky. Vodítkem jsou prokazatelné úspěchy a výsledky dětí v daném roce – například vítězství ve sportovních soutěžích, matematických olympiádách či chovatelských přehlídkách. Může to být také úspěšná výstava, medaile ze sportovního závodu, divadelní představení nebo zorganizování ekologicky zaměřené akce. Z přihlášených dětí je vybráno třicet nominovaných kandidátů z celé České republiky. Tyto děti a jejich rodiny pak zástupci soutěže Zlatý oříšek navštíví osobně. V dalším kole jednání poroty je pak vybráno deset vítězů, jejichž jména jsou zveřejněna při slavnostním předávání ceny Zlatý oříšek. Slavnostního finále v České televizi se zúčastní všech třicet nominovaných dětí. Záznam z předávání Zlatých oříšků je pak už tradičně vysílán v České televizi první den následujícího roku vždy před novoročním projevem prezidenta České republiky.

    Ze seriálu MS 2004 - Terchová, Slovensko.

    Přihlášky zasílejte do 10. října 2005 na adresu na adresu: Zlatý oříšek, Křižíkova 35, 186 00 Praha 8. Přihlašovatelem může být prakticky kdokoli – velmi často to jsou učitelé, ale samozřejmě také rodiče nebo kamarádi, které výkony dítěte v daném roce zaujaly. Proti pravidlům soutěže není, když se děti přihlásí samy. Přihlášku je také možno poslat e-mailem na adresu: prihlaska@zlaty-orisek.cz nebo přímo vyplnit na www.zlaty-orisek.cz, kde také naleznete další informace.

    Václav Kolář

    Budeme rádi, když Vás projekt Zlatý oříšek zaujme, a že začátkem příštího roku i díky Vám se veřejnosti představí další šikovné a nadané děti.

    Rozhovor s biketrialistou Vaškem Kolářem, jedním z loňských držitelů Zlatého oříšku si můžete přečíst na stránkách Dětské tiskové agentury. Jen je třeba dodat, že výsledky letošního Mistrovství světa v biketrialu dopadly pro Vaška v jeho kategorii Minime opět skvěle. Do své sbírky přidal už čtvrtou zlatou z mistrovství světa! 1. Kolář Václav, Česko, 60 bodů 2. Mustilies Abel, Španělsko, 54 bodů 3. Warenghein Maxime, Belgie, 47 bodů

    Autor