Pololetní prázdniny jsou již tradičně v Praze spojeny se zajímavou akcí Ledová Praha. Pro děti z celé ČR se otevřou dveře muzeí, památkových objektů a dalších zajímavých míst. Ve dnech 3. – 5. února 2006 mají kolektivy ze základních škol, dětských domovů, domů dětí a mládeže, občanských sdružení, ale i rodiny s dětmi připraven bohatý program.

    „V rámci akce navštívíte známá a významná místa, která souvisí s minulostí i současností Prahy. Každoročně nabídku využije několik tisíc účastníků – vloni to bylo 6.000 dětí,“ říká Irena Černá, zástupce pořadatelů.

    Ledová Praha nabízí dětem aktivní využití volného času a díky spolupráci s celou řadou institucí mají možnost na vlastní oči vidět to, co znají pouze z učebnic. O pololetních prázdninách jsou pro ně připraveny volné vstupy, případně velmi zvýhodněné vstupné do celé řady objektů. K tradičním místům patří Národní muzeum, Pražský hrad, Židovské muzeum, Muzeum hl. m. Prahy, Muzeum Policie, Petřínská rozhledna, Botanická zahrada UK, ale také Žižkovská věž, Muzeum voskových figurín či Bobová dráha. „Díky této nabídce, přijíždí řada dětí do Prahy úplně poprvé a těší nás, že se počet autobusů vypravených ze vzdálenějších dětských domovů a škol stále zvyšuje,“ upřesňuje Irena Černá.

    Děti se mohou zúčastnit také benefičního koncertu Děti dětem, který je pořádán v Kongresovém centru Praha v sobotu 4. února 2006. Tato tradiční akce se koná každoročně již od roku 1998. Koncert Děti dětem je vyvrcholením Pionýrského Sedmikvítku – otevřené kulturně-umělecké soutěže sdružení Pionýr, které se každoročně účastní kolem 10.000 dětí. Ze sedmi kulturních oblastí (hudba, divadlo, tanec, Dětská porta, Pro-Rock, Rukodělná činnost a výtvarné práce, Clona – film, foto a folklórní tanec) si může vybrat opravdu každý.

    Přibližně 150 nejúspěšnějších soutěžících z celé republiky má možnost vystoupit a předvést své umění ve velmi prestižním prostředí – na velkém pódiu a před plným hledištěm (každoročně je zaplní na 1.700 diváků). Navíc v programu, jehož součástí jsou i představení profesionálních umělců, což může být výraznou motivací pro jejich další uměleckou činnost. Diváci získají inspiraci pro aktivní prožití volného času, z něhož se kultura a umění bohužel mnohdy vytrácí.

    Významným okamžikem je každoroční předávání Putovních pohárů předsedy vlády za dlouhodobý přínos pro rozvoj práce s dětmi v oblasti kultury.

    Účastníci Ledové Prahy mají také možnost volného vstupu na republikové finále Dětské porty, které je součástí soutěže Pionýrský sedmikvítku a probíhá ve stejném termínu v Divadle Pod Palmovkou.

    Vstupenky na Ledovou Prahu jsou zdarma a opravňují k získání velmi zvýhodněného vstupného či k volnému vstupu. Zájemci si je mohou vyzvednout týden před konáním akce na Ústředí Pionýra, Senovážné náměstí 977/24, Praha 1 – telefon 222 247 529.

    Ledovou Prahu pořádá občanské sdružení Pionýr a Nadace Dětem 3. tisíciletí.

    Další informace najdete na internetových adresách: www.detidetem.zde.cz a www.ledovapraha.zde.cz

    Autor