Evropský týden mládeže 2007V pořadí třetí Evropský týden mládeže (od 3. do 10. června 2007) poskytne mladým lidem jedinečnou příležitost podílet se na tvorbě své budoucnosti v Evropské unii. „Diskutujte, zapojte se a přispějte k budoucnosti Evropy“. To je vzkaz, který komisař Ján Figel posílá mladým lidem, kteří se připojí k Evropskému týdnu mládeže 2007.

    Evropský týden mládeže 2007 (European Youth Week – EYW 2007) poskytne mladým lidem prostor pro vyjádření jejich názorů na budoucnost Evropy a na zásadní otázku „sociálního zapojení a rozmanitosti mládeže“, která je hlavním tématem Evropského týdne mládeže 2007. Vzhledem k úspěchu, kterého dosáhly podobné akce v letech 2003 a 2005, se Evropská komise zavázala k organizování Evropských týdnů mládeže každých 18 měsíců.

    Během EYW 2007 bude po celé Evropě organizováno velké množství akcí na národní, regionální a místní úrovni. Za realizaci nového programu Mládí v akci (2007-2013) jsou zodpovědné národní agentury. Akce upozorní na zahájení nového programu debatami, workshopy a prezentacemi, jejichž součástí budou diskuse na různá témata sociálního zapojení a rozmanitosti mladých lidí. Rovněž bude kladen důraz na diskuse týkající se budoucnosti EU po úspěšném Summitu mládí v Římě (25. 3. 2007). Každá země přispěje k cílům EYW 2007 tím, že poskytne mladým lidem šanci zúčastnit se a tím, že dá naplno zaznít jejich hlasu.

    Projekt „Mládí v akci!“ se uskuteční od 4. do 6. června v Bruselu. Na akci, která je součástí EYW 2007, budou diskutovat mladí účastníci z celé Evropy na téma sociálního zapojení a rozmanitosti. Diskutovány budou otázky zaměstnanosti, boje proti diskriminaci, uznání netradičního vzdělávání, dobrovolnictví, aktivního občanského přístupu a budoucnosti Evropy.

    Nedílnou součástí a zároveň završením těchto debat s mládeží bude 6. června politická diskuse s komisařem Jánem Figelem , ostatními komisaři a s dalšími důležitými představiteli institucí EU. Při akci „Evropská oslava mládí“ , která se uskuteční 5. června v rámci projektu „Mládí v akci!“ , budou uděleny ceny za projekty sociálního zapojení a rozmanitosti. Projekty byly nominovány Národními agenturami zodpovědnými za realizaci programu Mládí v akci a byly financovány v rámci programu Mládí (2000-2006).

    Uvedená akce bude zaměřena na předchozí úspěšný program, který podpořil více než 100 000 mladých projektů a zapojil do jejich realizace kolem půl miliónu mladých občanů. Upozorní také na zahájení nového programu Mládí v akci.

    Do místních nebo národních akcí Evropského týdne mládeže se může zapojit každý mladý člověk. Za účelem lepší informovanosti budou spuštěny speciální webové stránky www.youthweek.eu, na kterých bude zveřejněn seznam akcí pořádaných po celé Evropě. Tyto webové stránky jsou spravovány mladými žurnalisty z organizace European Youth Press a slouží jako užitečný průvodce pro mladé lidi. Poradí jim, jak se mohou akce zúčastnit a jak svého zapojení do Evropského týdne mládeže 2007 co nejlépe využít. Další informace budou také poskytovat Národní agentury zodpovědné za program Mládí v akci.

    Autor