soutěž Zpěváček, FoS ČRJedna z nejstarších obcí v šumperském okrese – Velké Losiny oslaví letos 660. výročí svého vzniku. Její nejvýznamnější dominanty – zámek, ruční papírna, farní kostel, církevní a světské stavby a termální lázně – jsou sice podstatně mladší, ale přesto velice důstojnou kulisou „dominanty“ jednoznačně nejmladší: celostátního finále postupové soutěže dětí v interpretaci lidových písní Zpěváček, která zde zakotvila před sedmnácti lety. A o tom, jaká bude její letošní podoba, upřesnilo jednání přípravného výboru, které se uskutečnilo v pátek 4. března 2001 na Obecním úřadě Velké Losiny.

    V úvodu jednání, které řídil předseda přípravného výboru 17. ročníku celostátní soutěže Zpěváček 2011 Zdeněk Pšenica, potvrdil nový starosta obce Norbert Pfeffer zájem Velkých Losin dále se organizačně spolupodílet na přípravě a zajištění akce, která už naplno zakotvila v myslích nejen obyvatel obce, ale celého regionu Šumperka. Jménem Olomouckého kraje vystoupil náměstek hejtmana Radovan Rašťák, který sdělil, že kraj je i letos, bez ohledu na krizi, připraven podpořit finančně akci, a to v plném rozsahu loňského roku.

    Zástupci Folklorního sdružení ČR, který je hlavním organizátorem akce, informovali přítomné o stavu příprav čtyřdenní akce a její programové skladbě. Stejně jako loni i letos organizátoři počítají s tím, že kromě semifinálového a finálového soutěžního klání přímo ve velkém sálu Termálních lázní Velké Losiny se uskuteční doprovodné programy v Papírně Velké Losiny a v místní základní škole. Zástupci FoS ČR současně potvrdili, že po linii časopisu Folkor, webu www.folklornisdruzeni.cz i na jeho facebooku byla již zahájená mediální prezentace celostátního finále, které se uskuteční ve dnech 13.–15. května 2011, v dalších médiích celostátního i regionálního významu začne na přelomu března a dubna.

    FoSDůležitým bodem jednání přípravného výboru byla problematika samotného finále soutěže Zpěváček. O finalistech rozhodnou oblastní, krajská či regionální kola, která budou probíhat od počátku března a vyvrcholí v půlce dubna. K problematice postupového klíče sdělil ředitel soutěže František Synek, že zůstává stejný jako v uplynulých letech, byť z některých regionů, kde je účast dětí v základních kolech mimořádně silná, zaznívají hlasy požadující vyšší zastoupení dětí v celostátním finále. Jan Rokyta, legenda folkloru, z pohledu předsedy poroty velkolosinského Zpěváčka sdělil, že letos dojde k posílení zástupců Čech v porotě. Vítězové jihočeského regionálního kola v soutěži Zpěváček 2010Místo dosavadního jednoho porotce budou mít české regiony porotce tři. Touto úpravou poměrného zastoupení hodnotitelů z moravských a českých regionů dojde k objektivnějšímu posuzování výkonů dětí. Primáš Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů František Černý zdůraznil, že je opět připraven v plném rozsahu spolupracovat s organizátory letošního celostátního finále Zpěváčka. Péči o dětské talenty považuje za prestižní záležitost a současně za povinnost nejenom svého orchestru, ale všech, kteří se věnují folkloru. O hostech celostátního finále soutěže Zpěváček – dětských talentech ze zahraničí – hovořil generální tajemnice zahraničních vztahů FoS ČR Jarmila Mrnuštíková. Podle jejích slov by se letos měly ve Velkých Losinách představit děti ze Slovenska, Bulharska, Rumunska, Srbska a Ruska. Představitele obecního úřadu ubezpečila, že jejich vystoupení se neomezí jen na Velkých sál v Termálních lázních, ale že zahraniční zpěváčci vystoupí na koncertech v místní základní škole a v Papírně Velké Losiny.

    O průběhu a výsledcích oblastních, krajských a regionálních kol budeme pravidelně informovat na www.folklornisdruzeni.cz.

    Kazimír Jánoška, šéfredaktor časopisu Folklor

    Autor