Z XII. dětského mezinárodního folklorního festivalu TRADICE EVROPY 2010 Občanské sdružení Tradice Evropy a dětské folklorní soubory Kuřátka, Perníček, Radost a Formánci vás srdečně zvou na 12. ročník DMFF „Tradice Evropy 2010“. Festival se koná v Pardubickém kraji od 2. 11. do 6. 11. 2010.

    Letos přijali účast na festivalu dětské folklorní soubory z Belgie, Bulharska, Polska, Slovenska, Slovinska a Srbska. Každý z nich přiváží s sebou tradiční písně, tance a zvyky svých zemí. Festivalová představení jsou určena převážně školní mládeži, proto se dopolední vystoupení pořádají pro žáky a učitele základních škol v různých městech a obcích Pardubického kraje. S tradicemi evropských národů se tak seznámí děti z Pardubic, Chrudimi, Slatiňan, Choltic, Moravan a Svitav.

    O zajímavá vystoupení našich a pozvaných dětských folklorních souborů však nebude ošizena ani široká veřejnost. Pro všechny zájemce a milovníky folkloru se konají tři večerní galakoncerty: – v úterý 2.11. v Pardubicích v KD Hronovická v 17.30 hod., – ve středu 3.11. ve Slatiňanech v Sokolovně v 17.30 hod., – ve čtvrtek 4.11. v Chrudimi v Muzeu v 17.30 hod.

    Tradice Evropy - mezinárodní dětský folklorní festival V sobotu 6. 11. od 11.00 hod. se setkají hostitelské soubory se svými zahraničními hosty v KD Dukla v Pardubicích na společném Evropském bále, který se stal velmi oblíbeným závěrečným programem. Zde se budou navzájem učit svým jednoduchým tancům či písním. V prezentačních stáncích budou také připraveny ukázky tradičních jídel, nápojů a propagačních materiálů zúčastněných zemí. Děti tak získají zábavnou formou představu o tradicích ostatních evropských národů. Jako překvapení jsou pro ně přichystány i stánky s dílnami, ve kterých si mohou sami vyrobit malý dáreček domů – letos se bude jednat např. o výrobu svíček, voňavých pytlíčků s bylinkami, rybiček z pedigu nebo ozdobení perníčku.

    Do svých domovů se všichni hosté rozjedou v sobotu odpoledne nebo v neděli ráno.

    Záštitu nad XII. ročníkem MDFF Tradice Evropy 2010 převzal poslanec PS Parlamentu ČR a starosta města Chrudim Jan Čechovský a hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Festival se koná ve spolupráci s Folklorním sdružením ČR, mediálními partnery jsou Český rozhlas, Mediatel-Zlaté stránky, Radio Proglas, TV NOE, Literární noviny, Dětská tisková agentura, www.borovice.cz, časopis FOLKLOR a místní deníky.

    Další informace na www.folklornisdruzeni.cz

    Autor