Dětský folklorní soubor Malé Zálesí Luhačovice (foto František Synek)Za několik dní se koná v Luhačovicích jedna z nejkrásnějších přehlídek dětských folklorních souborů. Do známých moravských lázní přijedou 9. – 11. září děti a mladí lidé z různých míst Čech, Moravy a zahraničí na Mezinárodní dětský folklorní festival „Písní a tancem“.

    Účastníky letošního 19. ročníku festivalu jsou dětské soubory Kamínek ze Žďáru nad Sázavou, Červánek z Hradce Králové, Křenováček z Křenovic u Brna, Vonička z Havířova, místní Malé Zálesí, Jadlovček ze slovenských Margecan, Legnice z Polska, Dětské taneční studio Státního souboru Ural z Čeljabinska z Ruské federace, soubory z Makedonie, Maďarska a dalších zemí. O radost z tance, písniček, melodií a her se s diváky podělí v sobotu a neděli na luhačovickém Lázeňském náměstí, Kolonádě a v pátek v Pozlovicích. Vystoupí rovněž malí tanečníci Mezinárodní tvůrčí dílny a vítězové celostátní soutěže Zpěváček 2011, které doprovodí Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů.

    MFDFS „Písní a tancem“ je spojen již třetím rokem se slavnostním vyhlášením výsledků soutěže Vesnice roku 2011, kterou vypisuje Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Spolek pro obnovu venkova ČR, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství ČR. Výsledky soutěže budou zveřejněny v sobotu 10. září v průběhu odpoledního programového bloku festivalu na Lázeňském náměstí. Spolupořadatel soutěže Folklorní sdružení ČR volí také obec s nejvýraznějším programem dlouhodobé péče o místní lidové tradice. K Vesnici roku bude v hale Vincentka instalována výstava.

    K tradicím festivalu patří i lidový jarmark, krojový průvod, setkání Ámosů, vítězů a finalistů ankety o nejoblíbenějšího učitele a večerní zábava souborů v domě Elektra. Luhačovický festival je svým způsobem výjimečný v tom, že se tu poznává mladá generace mnoha zemí prostřednictvím své lidové kultury. Na společných setkáních se vzájemně učí svým tancům a písním a bez ohledu na vzdálenosti a rozdílnosti jazyků uzavírají trvalá přátelství.


    Záštitu nad festivalem převzali předseda vlády ČR Petr Nečas, místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky Alena Gajdůšková, ministr pro místní rozvoj ČR Kamil Jankovský a hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

    Pořadatelé festivalu: Folklorní sdružení České republiky, Spolek pro obnovu venkova, Zlínský kraj, Město Luhačovice, Lázně Luhačovice, Royal Spa, SOŠ Luhačovice, Městský dům kultury Elektra
    Spolupořadatelé: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Ministerstvo zemědělství ČR, Svaz měst a obcí, Hotel Adamantino
    Finančně podporují: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstvo kultury ČR, OSA a další partneři
    Mediální partneři: Český rozhlas, Zlaté stránky, DTA, Rádio Proglas, TV NOE, Literární noviny, www.borovice.cz, Česká televize, Česká centra, CzechTourism, Haló noviny, Všudybyl, Ministerstvo zahraničních věcí ČR.


    PROGRAM – XIX. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL DĚTSKÝCH FOLKLORNÍCH SOUBORŮ – PÍSNÍ A TANCEM L U H A Č O V I C E 2 0 1 1

    Pátek 9. září 2011
    10.00 Než přijde pan učitel – koncert zahraničních souborů (Lázeňské náměstí)
    15.00 Už jsme tady – koncert souborů z České republiky (Lázeňské náměstí)
    17.00 Už jsme tady – koncert zahraničních souborů (Pozlovice)
    19.30 Zpívající kolonáda – volná vystoupení dětských souborů a Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů (Lázeňská kolonáda)

    Sobota 10. září 2011
    13.30 Roztančená kolonáda – volná vystoupení souborů (náměstí kolem říčky)
    14.00 U nás na vsi – komponovaný pořad (Lázeňské náměstí)
    16.00 Vesnice roku 2009 – vyhlášení výsledků celostátní soutěže (Lázeňské náměstí)

    Neděle 11. září 2011
    09.30 Taneční dílna – vystoupení mezinárodní tvůrčí dílny (Lázeňské náměstí)
    13.00 Roztančená ulice – průvod účinkujících (od pošty na Lázeňské náměstí)
    14.00 Písní a tancem – přehlídkový pořad všech souborů (Lázeňské náměstí)

    DOPROVODNÉ PROGRAMY
    Jarmark lidových řemesel – sobota a neděle od 9.00 hod. (Lázeňské náměstí)
    Výstava Vesnice roku 2011 – 4. až 11. září (Atrium pramene Vincentka)

    *
    Účinkují:
    1) Zahraniční soubory z Maďarska, Makedonie, Polska, Ruska a Slovenska.
    2) Soubory z Česka – Červánek (Hradec králové), Kamínek (Žďár nad Sázavou), Křenováček (Křenovice u Brna), Malé Zálesí (Luhačovice), Vonička (Havířov).
    3) Finalisté celostátní soutěže Zpěváček a účastnící Mezinárodní taneční tvůrčí dílny.

    V případě nepříznivého počasí se koncerty uskuteční v sálech kulturních zařízení.
    Informace: Folklorní sdružení ČR, tel. 234 621 218, www.folklornisdruzeni.cz

    Autor