KLASické oslavy – přesně takové bylo motto festivalu keltské kultury Lughnasad.

    Lughnasad 2012 Nasavrky (foto Jaromír Zajda Zajíček - FotoZajda.cz)Lughnasad 2012 Nasavrky (foto Jaromír Zajda Zajíček - FotoZajda.cz) Na obilné klasy a symboliku zrna naráželi návštěvníci na každém kroku a bylo tomu přizpůsobeno i slavnostní zahájení s názvem „Oslava zrna“. Oživena byla tradice spojená s výrobou ženské figury z obilí. Bohyně měla podobu panny, která představuje dobrou úrodu. Keltský průvod poté prošel areálem a návštěvníci mohli obilné bohyni poděkovat za přízeň.

    Lughnasad 2012 Nasavrky (foto Jaromír Zajda Zajíček - FotoZajda.cz) Lughnasad 2012 Nasavrky (foto Jaromír Zajda Zajíček - FotoZajda.cz) 4. srpna 2012 se v keltské vesničce u Nasavrk zabydleli kromě českých i zahraniční Keltové, kteří ukazovali svou zručnost a znalost dobových řemesel. Pro děti byly připraveny tematické hry a o odpolední zábavu se postaralo Keltské klání. Po celý den probíhal program na pódiu. K tanci i poslechu zahrály kapely Městská, Beerberries a Cluaran. Nechyběly ani irské tance v podání skupiny Ryengle.

    Lughnasad 2012 Nasavrky (foto Jaromír Zajda Zajíček - FotoZajda.cz)Lughnasad 2012 Nasavrky (foto Jaromír Zajda Zajíček - FotoZajda.cz) V programu byl zařazen i cyklus přednášek s keltskou tématikou od těch nejpovolanějších – druidů, kteří poodhalili i tajemství labyrintu. Duchovní stránka festivalu vyvrcholila Keltským obřadem k Lughnasadu.

    Ve večerních hodinách pak začal na pódiu koncert keltské hudby, který zahájila na Lughnasadu již tradiční kapela Jauvajs. Druhá v pořadí se představila skupina Bran se svými bretoňskými rytmy. Koncert vyvrcholil vystoupením kapely Vintage Wine, která diváky zavalila hudbou plnou irské „skočné“ energie.

    Lughnasad 2012 Nasavrky (foto Jaromír Zajda Zajíček - FotoZajda.cz) Více o pořadatelském sdružení Boii najdete na www.boii.cz

    foto © 2012 Jaromír Zajda Zajíček – FotoZajda.cz

    Autor