Muzeum regionu Valašsko v rámci Evropského festivalu ptactva zve zájemce na exkurzi na Choryňské a Hustopečské rybníky. Exkurze se uskuteční v sobotu 5. října 2013.

    Začátek je v 8 hodin před nádražní budovou ve Lhotce nad Bečvou. Pracovníci Muzea regionu Valašsko spolu s Moravským ornitologickým spolkem si v rámci Evropského festivalu ptactva připravili exkurzi na Choryňské a Hustopečské rybníky.

    Evropský festival ptactva je kampaní mezinárodní organizace na ochranu ptáků BirdLife International, která má za cíl upozornit na fenomén ptačí migrace a na nebezpečí, která ptáky na jejich cestách mohou potkat. Partneři BirdLife International organizují v jednotlivých evropských zemích vycházky do přírody spojené s pozorováním ptáků a dalším doprovodným programem. Česká společnost ornitologická se přidala k pravidelnému pořádání Festivalu v roce 1994. Během vycházek zaznamenávají ornitologové počty pozorovaných druhů a jedinců ptáků, nejčastěji pozorované druhy, vzácné druhy a další zajímavosti.

    Sobotní exkurzi do ptačí říše povedou Karel Pavelka z Muzea regionu Valašsko a Jaroslav Koleček z Moravského ornitologického spolku, středomoravské pobočky ČSO. Hry a kvízy pro děti bude organizovat Lenka Šimurdová z Muzea regionu Valašsko: „Na začátku exkurze ve Lhotce nad Bečvou budou pozorováni ptáci v obci a v jejím okolí. Dále bude následovat pěší přesun přes les Obora, Choryňské a Hustopečské rybníky na nádraží v Hustopečích nad Bečvou. Na Choryňských rybnících proběhne ukázka odchytů a kroužkování ptáků, budou přehrány hlasové ukázky některých druhů. Pro děti budou zorganizovány hry a kvízy s ptačí tématikou. Při dostatku času se podíváme i na Bečvu u Kladerub. Účastníci exkurze se mohou těšit na pozorování aspoň 500 jedinců a minimálně 40 druhů ptáků, jako při minulých exkurzích. Je velká pravděpodobnost, že spatří i majestátního orla mořského nebo severskou kachnu morčáka velkého“, popisuje trasu exkurze pan RNDr. Karel Pavelka z Muzea regionu Valašsko.

    Akce bude probíhat za každého počasí, proto je nutné vzít sebou pláštěnku či deštník a dobrou obuv. Předpokládané ukončení exkurze je kolem 14 hodin.

    Autor