Do ulic našich obcí a měst se v lednu opět vyrojí charitní koledníci, aby u prahů domácností, na chodnících a náměstích předali poselství o narození Božího syna.

    Patnáctý ročník sbírky doprovází řada akcí pro veřejnost i koledníky – tříkrálové koncerty a průvody, živé betlémy a soutěže.

    Výtěžek Tříkrálové sbírky je určen na pomoc těm, kteří si sami pomoci nedokáží kvůli stáří, nemoci, hendikepu či nedobré sociální situaci.
    „Pomozte nám, prosím, svým darem pomáhat těm, kteří se bez naší pomoci neobejdou,“ vyzývá dárce ke štědrosti Lukáš Curylo, ředitel Charity Česká republika.

    Charitní koledníci zazpívají koledu, věnují drobný dárek a poprosí o příspěvek do zapečetěné pokladničky s charitním logem.

    Tradiční součástí sbírky je také Tříkrálový koncert, který se uskuteční v neděli 4. ledna 2015 od 18 hodin a v přímém přenosu jej uvede Česká televize na programu ČT 1.

    Koncert moderují Martina Kociánová a Jan Čenský. Zahrají Lenka Dusilová a BAROMANTIKA, bratři Ebenové, INEKAFE a Adam Mišík. V průběhu koncertu budou tradičně odvysílány reportáže o pomoci lidem s postižením v jihočeské Kaplici, o navracení bezdomovců do běžného života v Olomouci a o podpoře sociálních projektů na Ukrajině Oblastní charitou Znojmo.

    V regionech bude výtěžek Tříkrálové sbírky 2015 použit na pomoc zejména v regionech, kde budou peníze vykoledovány, pak na jiné projekty v ČR a desetina výnosu pomůže v zahraničí. Nejvýznamnější záměry sbírky roku 2015 uvádíme na našich stránkách www.trikralovasbirka.cz.

    Přispět do sbírky lze také zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS KOLEDA na číslo 87 777 (cena DMS je 30 Kč, na pomoc potřebným půjde 28,50 Kč. Službu provozuje Fórum dárců.). Sbírku je možné podpořit také příspěvkem na účet Tříkrálové sbírky číslo 66008822/0800 u České spořitelny, VS 777).

    V průběhu Tříkrálové sbírky 2014 se díky štědrým dárcům sešla dosud nejvyšší částka v dosavadní historii sbírky – celkem 82 752 129 Kč. Do sbírky se zapojilo více než padesát tisíc dobrovolníků. Informace o záměrech roku 2014 lze najít na stránkách http://www.trikralovasbirka.cz/.

    Sbírku pořádá Charita ČR s podporou Nadace České spořitelny.

    http://www.trikralovasbirka.cz/

    #inkluze #integrace #socialnizaclenovani

    #inkluze #socialnizaclenovani

    Sociální začleňování (inkluze) z pohledu organizací pracujících s dětmi a mládeží je začlenění sociálně nebo zdravotně hendikepovaných dětí a mládeže do volnočasových aktivit pořádaných spolky, oddíly, kluby… apod. Cílem přitom je, aby se stali aktivními a rovnoprávnými členy skupiny. Česká rada dětí a mládeže (ČRDM) toto sociální začleňování podporuje prostřednictvím rozvoje způsobilostí, dovedností a schopností vedoucích, dobrovolníků a dalších spolupracovníků pracovat s dětmi a mládeží se specifickými potřebami v rámci volnočasových aktivit. Vytváří informační prostor pro sdílení zkušeností a předávání informací o aktivitách podporujících inkluzi dětí a mládeže.

    Autor