Neziskové organizace různého druhu jako je např. barokní památka, komunitní dům pro lidi s handicapem, bylinková zahrada, biofarma, ekocentrum a další… nemají na první pohled nic společného.

    Ale jenom na první pohled. Totiž tato a mnohá další místa se v roce 2015 zapojila do činnosti Tamjdem, o.p.s. a umožnila mezinárodní skupině dobrovolníků stát se na chvíli součástí života organizace a intenzivně se vlastní fyzickou prací zapojit do její činnosti. Během našich letošních víkendových až dvoutýdenních projektů se dobrovolníci seznámili s tím, jak vybrané neziskovky fungují a vyzbrojeni pracovními rukavicemi, holinami a pracovním náčiním od sekery po kolmahu za sebou v organizacích zanechali velké změny.

    Z dobrovolnických projektů Tamjdemu (2015) Celkem 16 českých neziskových organizací a 235 dobrovolníků, Čechů i cizinců, bylo v tomto roce zapojeno do 14 Víkendovek, 6 workcampů v ČR a desítek workcampů po celém světě.

    Z dobrovolnických projektů Tamjdemu (2015) „S Tamjdemem chci lidem ukázat, že práce s lopatou je zábava.“ A 14 víkendových expedic pro 129 dobrovolníků opravdu zábava byla. Vedle samotných oprav, staveb, skládání dříví, úklidů, demontování, údržby, malování, natírání, nahazování hliněné omítky, stavby pece, hrabání v hlíně, moštování a dalších zajímavých až zvláštních úkolů jsme se dozvěděli, jak to v neziskovkách chodí, jaké mají za sebou úspěchy a plány do budoucna. Zanechali jsme za sebou kus odvedené práce a s sebou jsme si odvezli skvělý pocit být součástí něčeho smyslulného, nová přátelství, hlavu plnou nápadů a inspirací a sem tam i nějakou třísku nebo modřinu.

    Z dobrovolnických projektů Tamjdemu (2015) Dobrovolníci letos českým nevládkám darovali svůj čas a energii a k jejich rozvoji přispěli 1298 hodinami práce.

    Do barokní památky Valdštejnské Lodžie v Jičíně, na táborovou základnu TOM Dumánků na Lužnici, pivovaru Propolis u Plzně, komunitního domu Benediktus v Železných horách, na Bio Statek Valeč na Karlovarsku a do dalších neziskovek se hodláme v roce 2016 vrátit. Na články a fotografie ze všech letošních Víkendovek se můžete podívat zde (http://www.tamjdem.cz/vikendovky/archiv/vikendovky-2015/).

    Z dobrovolnických projektů Tamjdemu (2015) „Poznáte nové super lidi, ze svého sousedství, ale i z druhého konce světa!“ Na 6 českých workcampech, kterých se zúčastnilo 39 dobrovolníků se opravdu setkávali lidé z celého světa. Tito dobrovolníci pomohli tisíci hodinami práce např. na dětském jazykovém táboře základní školy v Olešnici, v ZOOParku v Zájezdu u Prahy, v Buddhistické kulturní společnosti u Českých Budějovic a dalších. Na podobné projekty jsme do zahraničí vyslali 67 českých zájemců. O českých workcampech se dozvíte více zde (http://www.tamjdem.cz/workcampy/archiv/).

    Víkendovky ani workcampy by nebylo možné realizovat bez pomoci celkem 21 vedoucích dobrovolnických skupin, tzv. organizátorů a campleaderů, pro které jsme v roce 2015 uspořádali jarní přípravné školení a podzimní hodnotící setkání (https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10154341625418502.1073741917.76971463501&type=3). Celý rok jsme zakončili fotografickou soutěží „Práce zadarmo není nadarmo“(http://www.tamjdem.cz/foto-soutez-prace-zadarmo-neni-nadarmo-ma-sve-viteze/) a oslavili jsme jej během večerního inspirativního setkání (http://www.tamjdem.cz/tamjdem-vanocni-vecirek-2015/).

    Přiložte i vy v roce 2016 ruku k dílu tam, kde je to třeba. Přihlašování na Víkendovky a workcampy do zahraničí bude možné opět od února.

    Těšíme se na setkání s vámi
    Za Tamjdem, o.p.s. Markéta Votavová

    Jsme nezisková organizace Tamjdem, o.p.s.
    Tamjdem V rámci našich dobrovolnických projektů pomáháme českým neziskovým organizacím v růstu a naplňování jejich vizí. Nabízíme vám příležitost poznat zajímavé neziskovky v ČR a ve světě a na chvíli se vlastní fyzickou prací zapojit do jejich činnosti. Věříme, že dobrovolnictví přináší vyjímečné možnosti získat cenné životní zkušenosti, dovednosti i nové přátele. V České republice organizujeme tzv. Víkendovky – víkendové výjezdy na pomoc neziskovým organizacím a jiným veřejně prospěšným projektům; a workcampy – až dvoutýdenní projekty pro mezinárodní skupinu dobrovolníků. Do zahraničí na workcampy vysíláme ty, kterým je doma těsno.

    www.tamjdem.cz

    #inkluze #integrace #socialnizaclenovani

    #inkluze #socialnizaclenovani

    Sociální začleňování (inkluze) z pohledu organizací pracujících s dětmi a mládeží je začlenění sociálně nebo zdravotně hendikepovaných dětí a mládeže do volnočasových aktivit pořádaných spolky, oddíly, kluby… apod. Cílem přitom je, aby se stali aktivními a rovnoprávnými členy skupiny. Česká rada dětí a mládeže (ČRDM) toto sociální začleňování podporuje prostřednictvím rozvoje způsobilostí, dovedností a schopností vedoucích, dobrovolníků a dalších spolupracovníků pracovat s dětmi a mládeží se specifickými potřebami v rámci volnočasových aktivit. Vytváří informační prostor pro sdílení zkušeností a předávání informací o aktivitách podporujících inkluzi dětí a mládeže.

    Autor