Letos začíná astronomický podzim v pátek 22. září 2017 přesně ve 22:02 hodin středoevropského letního času, kdy Slunce vstoupí do znamení Vah.

    Víte, že

    slovo „rovnodennost“ naznačuje, že den by měl být stejně dlouhý jako noc? Jenže sluneční kotouč není bod a jeho paprsky se navíc v atmosféře ohýbají, takže v den rovnodennosti je Slunce viditelné nad obzorem přibližně 12 hodin a 10 minut, pod obzorem je jen 11 hodin a 50 minut

    • o rovnodennosti Slunce vychází přesně na východě a zapadá na západě (ovšem horizont pohledu by musel být v nadmořské výšce 0 m nad Středozemním mořem).

    • v tento den na severním pólu Slunce zapadne – začíná polární noc. Na jižním pólu Slunce vyjde – začíná polární den.

    rovnodennost lze s přesností jednoho dne určit vcelku jednoduchými prostředky. Protože sluneční paprsky dopadají za rovnodennosti na zemský povrch kolmo k zemské ose, pohybuje se stín libovolného pevného bodu (například vrcholu jakékoli tyče) v průběhu dne po přímce (přesněji řečeno po rovnoběžce). Stačí tedy zaznamenat tři polohy stínu téhož bodu v průběhu dne, a pokud leží na přímce, je právě rovnodennost.

    • nejstarší kultury zakládaly svůj kalendář právě na rovnodennosti, která v některých kulturách určovala počátek roku. Tak je tomu například ve Starém zákoně

    astronomická zima letos začne 21. prosince.

    Zdroj: Wikipedie a weby o astronomii

    Autor