Muzeum hlavního města Prahy je spolu s Národním muzeem a Národním technickým muzeem hlavním pořadatelem akce Pražská muzea 1918–2018, která se koná 27. a 28. října 2018.

    O víkendu 27. – 28. října 2018 čtrnáct pražských muzeí a galerií společně zpřístupní na 30 muzejních objektů zdarma nebo za symbolické vstupné veřejnosti, aby společně se svými návštěvníky oslavili jednu z nejvýznamnějších událostí novodobých českých dějin. V rámci víkendu budou ve vybraných objektech připraveny doprovodné akce, přednášky a prohlídky, které představí naši historii v duchu probíhajících oslav.

    Seznam institucí a další informace o akci najdete na
    http://prazskamuzea1918-2018.cz/prazska-muzea-1918-2018

    Pražská muzea - 100 let republiky Muzeum hl. m. Prahy vystupuje jako ideový vůdce akce, jež sjednocuje pražská muzea, a připojuje se tak s nimi k oslavě výročí 100 let vzniku první republiky, a to vstupem zdarma, či za symbolické vstupné. Pražská muzea jsou hlavními propagátory a lektory historie českého hlavního města, které často hrálo hlavní roli v důležitých meznících českých, ale i československých dějin. Období před vznikem první československé republiky je i dobou zvyšujícího se zájmu o českou historii, tudíž i Muzeum hl. m. Prahy datuje svůj vznik právě do doby vlasteneckého 19. století, které vyvrcholilo 28. října 1918.

    Proto se Muzeum hl. m. Prahy rozhodlo oslovit a sjednotit ostatní pražská muzea v rámci speciální víkendové akce. Ta svým rozsahem důstojně odráží důležitost výročí, které si všichni budeme koncem října připomínat.

    Muzeum hl. m. Prahy pro návštěníky během celého víkendu zdarma otevírá v běžné otevírací době tyto objekty: hlavní budova muzea Na Poříčí 52, dům U Zlatého prstenu, Podskalská celnice na Výtoni, Zámecký areál Ctěnice a Pražské věže (Novomlýnská vodárenská věž, Prašná brána, Staroměstská a Malostranská mostecká věž, Petřínská rozhledna, Zrcadlové bludiště na Petříně). Zároveň se návštěvníci mohou zúčastnit doprovodných programů, které budou probíhat od rána do večera, a to po oba dva dny.
    Více informací naleznete na www.muzeumprahy.cz

    Pro více informací o objektech, výstavách, doprovodném programu a bezbariérové přístupnosti pražských muzeí navštivte webové stránky jednotlivých institucí:
    http://prazskamuzea1918-2018.cz/prazska-muzea-1918-2018.

    #100letrepubliky

    Autor