V roce 2019 se uskuteční ve dnech 17. května – 8. června 2019 jubilejní XV. ročník Festivalu muzejních nocí. Festival muzejních nocí se stal významnou kulturní událostí, do které se každoročně zapojuje množství institucí i měst po celé České republice.

    XV. ročník Festivalu muzejních nocí - 17. května až 8. června 2019 Festival, jehož organizace se každoročně ujímá Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s., ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Národním muzeem, zastřešuje jednotlivé akce muzeí a galerií, které nabízejí svým návštěvníkům kromě prohlídek stálých expozic a aktuálních výstav také řadu doprovodných programů.

    Jubilejní XV. ročník Festivalu muzejních nocí se tentokrát odehraje v 158 městech a na jeho programu se bude podílet celkem 517 institucí. Festivalu se samozřejmě účastní muzea a galerie, ale čím dál častěji také knihovny, památkové či církevní objekty, divadla, kulturní domy a další subjekty.

    Letošní Národní zahájení Festivalu muzejních nocí, proběhne v pátek 17. května 2019 v prostorách Muzea Karlovy Vary, p. o. Karlovarského kraje. Festival uzavře Pražská muzejní noc v sobotu 8. června 2019.

    O tom, kdy se jednotlivé Muzejní noci konají a jaký je pro návštěvníky připraven program, informují webové stránky Festivalu muzejních nocí 2019 na www.muzejninoc.cz. Přestože má každé muzeum či galerie na výběr, zda a jakou částku bude na symbolickém vstupném vybírat, až na výjimky volí tradiční bezplatný vstup, případně dobrovolné vstupné. Festival muzejních nocí navazuje na Mezinárodní den muzeí, který připadá na 18. května. Přijďte tento téměř měsíc trvající svátek muzeí a galerií a celého oboru muzejnictví oslavit společně s námi, muzejníky!

    Více informací na www.muzejninoc.cz


    Fenomén muzejních nocí patří ve velkých evropských metropolích již řadu let ke stálým prezentacím kulturního dědictví zvláště atraktivním způsobem. Muzea a galerie nabízejí nočním návštěvníkům kromě prohlídek svých stálých expozic a výstav také řadu doprovodných i kulturních programů a stávají se místy mimořádných a nečekaných zážitků a setkávání.

    V roce 2004 se po vzoru jiných evropských měst ujalo Národní muzeum iniciativy zorganizovat první Pražskou muzejní noc. Nevšední zájem muzejních institucí o tuto novou formu propagace a popularizace muzejnictví, ale především její až nečekaný ohlas u široké veřejnosti spontánně vyústil ve vznik celorepublikového Festivalu muzejních nocí, jehož organizace se od roku 2005 každoročně ujímá Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s., ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Národním muzeem. Festival spojil původně solitérní akce některých muzeí a galerií do jednoho společného, téměř měsíc trvajícího svátku muzejních nocí. Úspěch festivalu je mimořádný a každý rok se k němu připojuje stále více měst a institucí. Festival se tak stal ojedinělou akcí – významným kulturním a společenským fenoménem, který nemá svým rozsahem v Evropě obdoby.

    Díky spolupráci různých organizací se rozvíjí vzájemná komunikace a propagace v rámci měst i regionů. Nabídka programů je každý rok velmi pestrá, neboť každá instituce pojímá svoji Muzejní noc po svém. Muzea a galerie účastnící se festivalu pravidelně mají vytvořeno specifické téma, další organizace přizpůsobují své aktivity současným výstavám či nově otevřeným expozicím. Festival muzejních nocí se tak letos na řadě míst ponese v duchu elegance první republiky.

    Narůstající úspěch jednotlivých ročníků festivalu dal vzniknout myšlence Národního zahájení, které se stalo každoroční akcí konanou vždy pod záštitou jednoho z krajů a ve spolupráci s Asociací krajů ČR. Od čtvrtého ročníku tato významná událost oficiálně začíná Národním zahájením, které se každý rok uskutečňuje ve spolupráci s Asociací krajů ČR a některým z krajů České republiky. Festival navazuje na Mezinárodní den muzeí, který od roku 1977 každoročně připadá na 18. května.

    Autor