V tomto čase se v Nadaci Via ohlížíme za uplynulým rokem. Navzdory okolnostem byl plný příkladů sounáležitosti, každodenního hrdinství a naděje.

    Během pandemie koronaviru se ukázalo, jak je důležitá vzájemná důvěra, ochota si pomoci a darovat druhým – čas, energii i peníze.

    Pro občanskou společnost a filantropii byl rok 2020 opravdu výjimečný. Jen přes náš darovací online nástroj Darujme.cz lidé letos darují na potřebné projekty neuvěřitelných více než 200 milionů korun (loni to bylo 128 milionů). Online dárcovství tak v Česku roste rychlým tempem.

    Také pro Nadaci Via to byl rok mimořádný. Podpořili jsme přes 200 iniciativ aktivních lidí. Díky našim dárcům jsme rozdělili víc než dvojnásobný objem nadačních příspěvků oproti loňskému roku (přes 40 milionů). Letos jsme se také věnovali několika novinkám: zakončili jsme první ročník programu, který vzdělává a podporuje aktivní lidi, aby ve svých regionech vstoupili do komunální politiky. Podpořili jsme také první projekty v tématu Naše krajina. V něm podporujeme aktivní lidi, aby pečovali o krajinu ve svém sousedství a bránili dopadům změny klimatu. Zaznamenali jsme rekordní počet žádostí v našich komunitních programech, které podporují skupiny aktivních lidí v regionech.

    Co zajímavého se událo během tohoto roku v našich jednotlivých programech?

    Místo, kde žijeme: podpora velkých komunitních projektů obcí

    Nadace VIA - Cena Via Bona: ocenění pro filantropy a lidi, kteří mění své okolí V programu Místo, kde žijeme podporujeme spolu s našimi dárci celé obce, které chtějí zvelebit veřejný prostor a vytvořit z něj místo k setkávání. Získají nejen grant na pořízení architektonické studie či stavebního materiálu, ale především je doprovází po dobu tří let odborníci na komunitní rozvoj. Do plánování a společné práce se tak naučí zapojit sousedy různého věku a zájmů. Letos jsme takto podpořili 4 týmy. Jeden z nich byl z Chudčic na Brněnsku. I když jim situace neumožňovala příliš se scházet, dokázali se letos začít potkávat hlavně online a shromažďovat nápady na zvelebení svého veřejného prostoru.

    Živá komunita: podpora malých sousedských projektů

    V programu Živá komunita jsme celkem podpořili 200 týmů, což je dvakrát více než loni. Díky pomoci našich dárců vzniklo 88 menších projektů podporujících aktivní lidi rozvíjející sousedské vztahy a svou obec. Krásným příkladem je vytvoření komunitního centra ve vile uprostřed litvínovského sídliště, kde se dnes potkávají lidé z různých společenských i národnostních skupin. Kromě toho 19 týmů získalo podporu takzvaných rychlých grantů, které jsou určeny na pomoc s řešením nějakého naléhavého problému – například když sousedé chtějí zabránit vykácení cenné aleje. V letošním roce jsme také ve spolupráci s firemním partnerem podpořili takzvanými mikrogranty dalších 90 projektů lidí, kteří potřebovali peníze v koronakrizi – například na materiál na roušky. Během koronakrize jsme také propojili týmy z celého Česka během pravidelných online setkávání, ve kterých se navzájem radili, jak situaci co nejlépe řešit.

    Dobro-druzi: podpora skupin dětí, které pomáhají ve svém okolí

    Nadace VIA - Dobro-druzi: podpora skupin dětí, které pomáhají ve svém okolí Patnáct skupin mladých filantropů, kteří si říkají Dobro-druzi, se navzdory nepříznivým okolnostem věnovalo také letos s podporou Nadace Via plánování svých benefičních akcí ve prospěch dobré věci. Většinu týmů tvoří spolužáci, proto pro ně v tomto roce spolupráce nebyla snadná. Ztížené podmínky jim ale neubraly nadšení. Tým kamarádů z Českého Krumlova například uspořádal dobročinné sportovní odpoledne pro tříletou Natálku, která kvůli vrozenému onemocnění potřebuje usnadnit dopravu na terapii. Celkem i s příspěvkem od Nadace Via dokázali vybrat téměř 120 tis. Kč. Většinu benefičních akcí pořádaných naživo museli mladí Dobro-druzi odložit a budou je pořádat na jaře, hned jak to bude možné.

    O ocenění pro filantropy a lidi, kteří mění své okolí, o Umění darovat, o podpoře aktivních lidí, kteří chtějí vstoupit do komunální politiky a dalších podporách fungující občanské společnosti si můžete dočíst článek na stránkách Nadace VIA:
    https://www.nadacevia.cz/2020/12/17/dekujeme-vam-za-vyjimecny-rok-2020-plny-vzajemne-pomoci/

     

    Autor